Γλωσσικοι μηχανισμοι

Πολλοί άνθρωποι που έχουν σοβαρά συγκλεισιακά προβλήματα στα δόντια τους, αλλά δεν αποφασίζουν να κάνουν κάτι γι' αυτό, διότι δε θέλουν να υποστούν το αισθητικό «κόστος» κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χάρη στις νέες, αόρατες μεθόδους της γλωσσικής ορθοδοντικής, οι μόνοι που θα γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε ορθοδοντική θεραπεία θα είμαστε εμείς και ο ορθοδοντικός μας.

Η τεχνική

Πρόκειται για εξέλιξη της ορθοδοντικής επιστήμης, καθώς, πέρα από τα γνωστά σε όλους μας «σιδεράκια», τώρα ειδικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, από την πλευρά δηλαδή της γλώσσας και γι' αυτό ονομάζονται και «γλωσσικοί». Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί αποκαθιστούν το πρόβλημα χωρίς να φαίνονται καθόλου για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία. Η τεχνική αυτή απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, αλλά και σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφήβων. Βασικά απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν θεραπεία, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους με ορατά σιδεράκια.

Slide2 Fill 630x279

Οι μηχανισμοί

Τα υλικά και τα μέσα της θεραπείας ποικίλλουν, ωστόσο η καλύτερη λύση είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση, κατά την οποία οι συσκευές κατασκευάζονται σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού και είναι προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτύχουν τέλεια εφαρμογή, το μικρότερο δυνατό όγκο και το ευνοϊκότερο σχήμα. Έτσι, δεν επηρεάζουν την ομιλία και δεν ενοχλούν στη μάσηση και στην κατάποση.

Διάγνωση και σχέδιο θεραπείας

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια με την κλασική ορθοδοντική. Σε ένα ραντεβού λαμβάνονται τα αποτυπώματα για να γίνει μελέτη, διάγνωση και να οριστεί το σχέδιο της θεραπείας.

Η τοποθέτηση στη συνέχεια είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μια μικρή ενόχληση εμφανίζεται για τις επόμενες 2-4 ημέρες, κυρίως κατά τη μάσηση, όπως συμβαίνει και με τα κλασικά σιδεράκια, η οποία όμως σταδιακά υποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι δυνάμεις που ασκούνται είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες, ώστε να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή ενόχληση.

Η στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαιτεί μεγάλη επιμέλεια. Ο γιατρός δίνει αναλυτικές οδηγίες, ενώ χρειάζεται ειδική οδοντόβουρτσα και απαιτείται λίγο περισσότερος χρόνος για τη φροντίδα των δοντιών απ' ότι συνήθως. Παράλληλα, ο ορθοδοντικός σε κάθε ραντεβού ελέγχει την κατάσταση των ούλων και των δοντιών.

Διάρκεια

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μικρός συνωστισμός δοντιών μπορεί να αποκατασταθεί σε 6-8 μήνες, ενώ έντονα «πεταχτά» δόντια μπορεί να χρειαστούν περίπου ενάμιση χρόνο. Τα ραντεβού στον ορθοδοντικό γίνονται κάθε 4-5 εβδομάδες.

Πλεονεκτήματα

  • Αόρατη μέθοδος
  • Δεν αλλοιώνει την ομιλία
  • Δεν επηρεάζει την κοινωνική-επαγγελματική ζωή
  • Προκαλεί ελάχιστη ενόχληση, ενώ δεν αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας