Κεραμικα Διαφανα σιδερακια

Η ανάγκη για το νέο

Τα μεταλλικά σιδεράκια έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στην κλινική πράξη με μεγάλη επιτυχία. Με την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για αισθητική, γεννήθηκε η ανάγκη για μηχανισμούς οι οποίοι δεν θα επηρεάζουν την εικόνα αυτού που τους φορά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Το υλικό

Αντικαταστάθηκε λοιπόν το μέταλλο από υλικό το οποίο προσομοίαζε το χρώμα του δοντιού. Το υλικό που επικράτησε και αναδείχθηκε ως αξιόπιστο είναι η πορσελάνη. Δημιουργήθηκαν δηλαδή σιδεράκια από πορσελάνη, τα γνωστά ως κεραμικά σιδεράκια. Αυτά είναι ίδια σε σχεδίαση και σε αποτελεσματικότητα με τα κλασικά σιδεράκια με τη διαφορά ότι φαίνονται πολύ λιγότερο και δεν... προκαλούν αυτόν που τα βλέπει. Κάνουν αντιθέτως μια πολύ κομψή εντύπωση αφού δεν κάνουν αντίθεση με το χρώμα του δοντιού και επιδρούν ελάχιστα στην εμφάνιση.

Χωρίς διαφορές

Ο τρόπος συγκόλλησης τους στα δόντια και η απομάκρυνση τους από το στόμα στο τέλος της θεραπείας, είναι ίδια με τα συμβατικά σιδεράκια. Ίδιος είναι επίσης και ο χρόνος θεραπείας ενώ δεν προκαλούν επιπλέον ενοχλήσεις στου ασθενείς.

Η εξέλιξη των υλικών

Τελευταία η έρευνα έχει αναδείξει και άλλα υλικά εκτός της πορσελάνης ως εξαιρετικά αξιόπιστα για την κατασκευή brackets. Διάφορα νέα υλικά δίνουν την ίδια ποιότητα θεραπείας με τα κεραμικά έχει όμως κανείς τη δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα των υλικών. Συγκεκριμένα το λευκό χρώμα αντικαθίσταται με διάφανο, να φανταστεί κανείς σιδεράκι σαν κρύσταλλο. Πολλοί ασθενείς βρίσκουν τον τύπο αυτό των Brackets ότι τους ταιριάζει περισσότερο και τον επιλέγουν για τη θεραπεία τους.

Τα διάφανα σιδεράκια χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια τώρα σε εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι λειτουργούν εξ ίσου καλά με τα συμβατικά και τα όμορφα αποτελέσματα τους, παρότρυναν πολλούς ενήλικες να κάνουν αυτό που ενώ το ήθελαν ή το είχαν ανάγκη δεν το αποφάσιζαν. Να ξεκινήσουν ορθοδοντική θεραπεία. Να φτιάξουν δηλαδή το χαμόγελό τους.

Η μόδα

Σε πολλές χώρες του κόσμου έγιναν μάλιστα ένα είδος μόδας ανάμεσα στους ενήλικες. Κάποιος που δεν είναι πιά παιδί και φορά σιδεράκια θεωρήθηκε η καλύτερα θεωρείται, και όχι άδικα, πως ασχολείται με τον εαυτό του, την υγεία του σε μέγιστο, θεμιτό, βαθμό και του προσδίδει μιάς μικρής μορφής αναγνώριση, ανάμεσα στους γύρω του.
Τα ορθοδοντικά ιατρεία που αναλαμβάνουν θεραπείες ενηλίκων έχουν φτάσει ήδη να έχουν το 25 τοις εκατό, περίπου, των ασθενών τους να είναι ενήλικες, απόδειξη της πλατιάς αποδοχής που απέκτησαν τα διάφανα σιδεράκια στο ευρώ κοινό.

Οι έφηβοι

Τελευταία οι ανάγκες για αισθητική έχουν μεγαλώσει θεαματικά και στους εφήβους. Η ανάγκη των παιδιών στην δύσκολη και πολύπλοκη ηλικία της εφηβείας, να είναι ελκυστικοί αλλά και να παραμένουν μεταξύ των ομοίων τους «αψεγάδιαστοι» τους καθιστά συχνά ψυχολογικά ευάλωτους και επηρεάζει την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Η άρνηση για θεραπεία με σταθερούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς εκφράζεται από τους έφηβους ασθενείς πολύ ισχυρά όχι λόγω ενοχλήσεων ή απουσία προβλήματος, αλλά εξ αιτίας των μεταλλικών Brackets, τα οποία «φαίνονται»

Η απόφαση

Είναι εντυπωσιακό πόσο πιο εύκολα αποφασίζουν λοιπόν να ξεκινήσουν την ορθοδοντική θεραπεία αφού ξεπερνούν με αυτό τον τρόπο το αρνητικό στερεότυπο που έχουν για τα σιδεράκια το οποίο εκφράζεται με φράσεις και εικόνες κλισέ του τύπου... «Μαρία η άσχημη».

Τώρα πιά και τα παιδιά στην εφηβεία, χωρίς δεύτερες σκέψεις για τη θεραπεία, μπορούν να αποκτήσουν υγεία και ομορφιά για μια ολόκληρη ζωή.