Ορθοδοντική στην εφηβεία

Δημοσιεύτηκε στο Νέα Ορθοδοντικής

teen braces

Όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, η πρώτη προληπτική επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7ετών. Βέβαια, σπάνια ξεκινά μια θεραπεία στην ηλικία αυτή. Συνήθως η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή είναι μέσα στο διάστημα των επόμενων 3-4 ετών, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 11-12 ετών. Τον ακριβή χρόνο θα τον κρίνει πάντα ο ορθοδοντικός ιατρός. 

Πολύ συχνά, όμως, επισκέπτονται τον ορθοδοντικό και έφηβοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας. Έτσι, με βάση και τα προηγούμενα προκύπτουν διάφορα ερωτήματα και προβληματισμοί: “Θα είναι καλό το αποτέλεσμα; θα αποκτήσω το χαμόγελο που ονειρεύτηκα;” 

Πράγματι, η θεραπεία στην εφηβεία πιθανόν να εμπεριέχει κάποιες δυσκολίες:

1. Τη δυνατότητα σκελετικών αλλαγών στην ηλικία αυτή που είναι περιορισμένη. Αλλά το σχέδιο θεραπείας προσαρμόζεται, ώστε με οδοντικές κυρίως μετακινήσεις η δυσαρμονία αποκαθίσταται και ο έφηβος αποκτά το χαμόγελο που ονειρεύεται. 

2. Την αρνητική ψυχολογία των εφήβων για τα σιδεράκια. Η επιθυμία να αρέσουν και προβληματισμοί του τύπου “πώς θα φαίνομαι με τα σιδεράκια;” ή “τι θα πουν οι φίλοι μου;” κλπ δυσκολεύουν την έναρξη μιας ορθοδοντικής θεραπείας. 

Το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αρχικά με την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την εμψύχωση του ορθοδοντικού. Αυτό σημαίνει πως ως γνώστης της ψυχολογίας του εφήβου χρησιμοποιεί το πιο κατάλληλο και το πιο «εύληπτο» σχέδιο θεραπείας. 

Ταυτόχρονα, μπορεί να εμψυχώσει και να τονώσει την αυτοπεποίθηση του εφήβου να του δημιουργήσει προσδοκίες για μια νέα, πιο όμορφη εξωτερική εμφάνιση και ένα λαμπερό χαμόγελο και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις αναστολές και τους φόβους του. Άλλωστε πολλοί συνομήλικοι του φορούν πλέον σιδεράκια. 

Απ την άλλη μεριά, ο δισταγμός για τα μεταλλικά σιδεράκια που “φαίνονται” μπορεί να ξεπεραστεί πιο δραστικά α) με την τοποθέτηση γλωσσικών αγκυλίων β) με διάφανους νάρθηκες invisalign γ) με διάφανα σιδεράκια στο χρώμα του δοντιού που κάνουν τη θεραπεία κομψή και διακριτική.